Examenjaar Examentraining

Tegenovergestelde antwoordmogelijkheden in examenvragen

Voordat ik hier verder op in ga, wil ik even kort iets vertellen over het eindexamen Duits. Je kunt een geweldige woordenschat hebben, je kunt zelfs Duits zijn, maar dat wil niet zeggen dat je goed bent ik het maken van de examenvragen Duits.

Het begrijpen van de examenvragen is een geheel eigen vaardigheid. Ik wil jou graag helpen bij het trainen van deze vaardigheid. Hierbij is het belangrijk dat je de trucs leert, zodat je de verschillende vraagsoorten leert herkennen en de hierbij horende trucjes kunt toepassen. Besef: ik ben in Duitsland geboren, ben daar naar school gegaan, spreek nog steeds uitsluitend Duits met mijn ouders, maar dit helpt mij allemaal niet bij het maken van Duitse examenvragen. Dit heb ik ook moeten leren en ik heb dit de afgelopen 9 jaar geoefend. Hierdoor kan ik examenvragen beantwoorden zonder de hele tekst te hoeven lezen: en dit komt alléén doordat ik weet wáár ik moet kijken om het antwoord te vinden.

En dan nu even over de antwoordmogelijkheden die jou als meerkeuze opties worden gegeven. Deze mogelijkheden zijn ontworpen om jou te misleiden. Immers krijg je antwoordmogelijkheden die óf heel erg lijken op het juiste antwoord, óf precies het tegenovergestelde zijn van het juiste antwoord, óf nog veel erger: totale onzin zijn, maar er iets wordt gezegd over bepaalde informatie (die niets met het juiste antwoord te maken heeft) die ook in de tekst wordt genoemd.

Ik noem het hieronder ook nog in het eerste filmpje, maar ik wil dit graag tóch nog een keer zeggen: dek de antwoordmogelijkheden af bij het oefenen van meerkeuzevragen en probeer eerst zelf een antwoord te bedenken. Kijk daarna pas naar de gegeven antwoordmogelijkheden en kies dan het antwoord dat het beste bij jouw antwoord past.

Bekijk onderstaande filmpjes over tegenovergestelde antwoordmogelijkheden.

Heb je nog vragen over tegenovergestelde antwoordmogelijkheden in examenteksten Duits? Neem gerust contact op met mij.

Over auteur

• Tiffany Roggenthien
• 34 jaar
• Native-speaker
• Eerste graads docente Duits
° Werkzaam in het onderwijs sinds 2012; vmbo/havo/vwo zowel onder- als bovenbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *