Op deze pagina ben ik bezig alle uitlegvideo’s incl. korte omschrijving te zetten. Op dit moment ben ik heel druk met opnemen, editen en posten, dus er komt snel veel bij! Mis je nog iets? Laat het mij weten!

Gebruik de zoekbalk boven links om specifieke uitleg te zoeken.

Weet jij wat naamvallen zijn? Meestal het meest gevreesde grammatica onderdeel van je gehele schoolcarrière Duits. Je ouders kunnen meestal de uitgangen van de lidwoorden uit hun hoofd opdreunen, maar zelf heb je struggles? Ik begrijp het helemaal, want de term “naamvallen” is ook heel vaag. Heb je in de les Duits wel eens besproken wat naamvallen zijn? Want zodra je weet waar je mee bezig bent, is het een stuk duidelijker. Wanneer je moeite hebt met naamvallen, is dit zeker een aanrader. In de video hierboven leg ik kort en krachtig uit wat naamvallen eigenlijk zijn en ontleed ik een voorbeeldzin.

Ben je net begonnen met Duits op school? Of ben je de rijtjes van haben, sein en werden even kwijt? Deze drie werkwoorden heb je namelijk gedurende je gehele middelbare schooltijd nodig, dus is het écht belangrijk dat je ze goed kent. Daarnaast heb je haben en sein ook nodig wanneer je een voltooid deelwoord wilt gebruiken. In het Nederlands zeg je ook: “ik heb gewoond” en “ik ben geweest”. In het filmpje hierboven herhaal ik de rijtjes van haben, sein en werden en laat ik zien hoe deze Duitse werkwoorden eruit komen te zien in de voltooide tijd.

Dit stukje Duitse grammatica wordt niet heel vaak behandeld op de middelbare school, maar uiteraard is dit filmpje superhandig wanneer dit wél het geval is. De verleden tijd van de werkwoorden haben, sein en werden zijn alle drie met behulp van ezelsbruggetjes goed te onthouden. Deze ezelsbruggetjes leg ik in bovenstaand filmpje uit en uiteraard vertel ik hoe deze Duitse werkwoordsvormen er in de verleden tijd uitzien.

Moet je binnenkort een presentatie houden in het Duits? Dat is serieus best spannend, want spreken in een vreemde taal (die je niet helemaal beheerst) en dat ook nog eens voor een best grote groep klasgenoten is waarschijnlijk niet je hobby. Waar moet je op letten als je een presentatie geeft in de klas? Op welke plek ga je staan, tips voor de lichaamshouding, volume en stemgebruik komen in bovenstaand filmpje aan bod. Daarnaast geef ik ook tips voor een goede inleiding en afsluiter en hoe je je PowerPoint kunt indelen voor je presentatie. Eigenlijk zijn deze tips niet alleen inzetbaar voor Duits, maar ook voor alle vakken waarbij je een presentatie moet houden.

Door bovenstaande live op Tiktok is helaas mijn account @mevrouw.duits op Tiktok geschorst en verwijderd, maar ik geef niet op! Door deze live word ik beschuldigd van “haatdragende inhoud”. Ik heb een nieuw account gemaakt: @mevrouwduits. Veel mensen hebben mij geholpen door berichtjes te sturen naar het helpcenter van Tiktok en daar ben ik super dankbaar voor. Zelf heb ik ook eindeloos berichten gestuurd, maar ik heb nooit een antwoord gekregen. Hierdoor heb ik besloten om een nieuw Tiktok account te maken waarin ik tips geef over Duitse grammatica of uiteraard het eindexamen. In bovenstaand filmpje geef ik nog wat laatste tips voor het eindexamen Duits en beantwoord ik vragen van kijkers over het eindexamen.

Wil je je voorbereiden op je eindexamen Duits, maar vind je het lastig om te achterhalen welk antwoord juist is en waarom? Dan raad ik je aan zelf eerst bovenstaande vraag te maken en na afloop naar deze uitlegvideo te kijken. In deze video bespreek ik een examenvraag Duits en geef ik tips hoe je deze vraagsoort het beste kunt beantwoorden. Met de juiste tips en tricks wordt het beantwoorden van examenvragen Duits makkelijker. Zorg ervoor dat je op tijd begint met de voorbereiding op je eindexamen, of volg een online examentraining. Dit kan ieder schooljaar weer individueel of in groepjes. Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt!