Onderaan deze pagina vind je alle artikelen en oefeningen over modale werkwoorden Duits die ik op dit moment beschikbaar heb.

Wat zijn modale werkwoorden?
Modale werkwoorden zijn werkwoorden die een bepaalde houding van een ander werkwoord aangeven. Modaliteit betekent ook wel “wijze” of “manier”. Dus: op welke manier wordt dit bedoeld?

De werkwoorden die ik ga behandelen geven noodzakelijkheid, waarschijnlijkheid, mogelijkheid, wenselijkheid en het ontbreken van noodzakelijkheid dan wel verplichting aan.

Je kent de rijtjes van regelmatige werkwoorden waarschijnlijk al wel: est tenten, eest eten eten en et tenten. Modalverben, of modale werkwoorden in het Duits hebben andere uitgangen én zelfs een klankwissel (op eentje na).

Alle uitleg, vertalingen en rijtjes vind je in het artikel “Modalverben – modale werkwoorden“.

Modale werkwoorden Duits oefenen
In het artikel “Modalverben oefenen” vind je twee oefeningen over de Modalverben / modale werkwoorden. 

In de eerste oefening vertaal je het Duitse Modalverb / modale werkwoord naar het Nederlands. Deze oefening is goed wanneer je de vertalingen van de Modalverben nog niet goed kent. Dit is een goede oefening om te starten!

De tweede oefening is wat lastiger. Je moet zowel het betreffende Modalverb / modale werkwoord vertalen, als ook vervoegen. 

Bij beide oefeningen krijg je uiteraard na afloop de correctie te zien. Veel succes!

Wat is Konjunktiv II en wat heeft dit met modale werkwoorden Duits te maken?
Aanvoegende wijs – in het Nederlands. Wat zou dit zijn? In het Nederlands wordt deze werkwoordsvorm nog maar amper gebruikt, omdat wij gebruik maken van de ‘zou-vorm’. In het Duits maken we nog wél gebruik van deze aparte werkwoordsvorm wanneer we de Modalverben / modale werkwoorden gebruiken.

Werkwoorden in de aanvoegende wijs / Konjunktiv 2 geven een wens, toegeving, aanwijzig of aansporing aan. De modale werkwoorden / Modalverben hebben allemaal een eigen vorm in de Konjunktiv 2. Hierdoor hoef je dus ‘zou-vorm’ te maken.

Alle uitleg, vertalingen en rijtjes vind je in het artikel “Konjunktiv 2“.

Konjunktiv 2

Aanvoegende wijs – in het Nederlands. Wat zou dit zijn? In het Nederlands wordt deze werkwoordsvorm nog maar amper gebruikt, omdat wij gebruik maken van de ‘zou-vorm’. In het Duits maken we nog wél gebruik van deze aparte werkwoordsvorm wanneer we de Modalverben gebruiken. Om duidelijk te maken wat nou precies de aanvoegende wijs / …

Modalverben oefenen

Hieronder vind je twee oefeningen over de Modalverben / modale werkwoorden. Lees je liever eerst nog de uitleg? Kijk dan even hier. In de eerste oefening vertaal je het Duitse Modalverb / modale werkwoord naar het Nederlands. Deze oefening is goed wanneer je de vertalingen van de Modalverben nog niet goed kent. Dit is een …

Modalverben – modale werkwoorden

Modale werkwoorden zijn werkwoorden die een bepaalde houding van een ander werkwoord aangeven. Modaliteit betekent ook wel “wijze” of “manier”. Dus: op welke manier wordt dit bedoeld? De werkwoorden die ik ga behandelen geven noodzakelijkheid, waarschijnlijkheid, mogelijkheid, wenselijkheid en het ontbreken van noodzakelijkheid dan wel verplichting aan. Je kent de rijtjes van regelmatige werkwoorden waarschijnlijk …

Lees meer informatie over online bijles Duits en online examentraining Duits.