Bovenbouw (klas 4 t/m 5) Examenjaar Literatuur

Die Weiße Rose

Staat dit boek op je literatuurlijst? Dan heb ik hier een aantal handige links voor je om eens naar te kijken ter voorbereiding op je toets!

Inge Scholl vertelt het verhaal van haar broer en zus, die zich verzetten tegen het regime in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een waargebeurd verhaal, waardoor het erg interessant is om tijdens de les Duits te behandelen. Daarnaast is er veel informatie te vinden over de personen die een rol spelen in het verhaal.

Instagram account Sophie Scholl
Naar aanleiding van Sophie’s 100e verjaardag (9 mei 1921) werd een Instagram account in het leven geroepen, waarin “Sophie Scholl” haar laatste 10 maanden van haar leven met haar volgers deelt. De posts en stories zijn erg realistisch en deels ook zeer emotioneel. Echt een aanrader! Meer info over dit Instagram project vind je hier.

Documentaire “Frauen die Geschichte machten: Sophie Scholl”
In onderstaande documentaire wordt een heleboel informatie gegeven over het leven van Sophie Scholl, haar beweegredenen om zich bij de BDM aan te sluiten en vervolgens zich tegen het Hitlerregime te verzetten. Op deze website wordt (onder de documentaire) veel extra informatie gegeven over onder andere haar rol binnen “die Weiße Rose”, Hans en Sophie tijdens de hoorzitting en bijvoorbeeld Sophie’s invloed op de huidige samenleving.

Inhoudelijke vragen om over na te denken
Hieronder staan een aantal vragen die je voor jezelf – of samen in de klas met klasgenoten – kunt beantwoorden om een inhoudelijke discussie over dit boek te voeren. Heb je nog meer vragen bedacht? Laat het mij weten!

Vind je het verzet van “die Weiße Rose” moedig of juist roekeloos?

Waardoor gingen zich juist jongeren tegen het Hitlerregime verzetten?

Wat zouden de leden van “die Weiße Rose” tijdens het roken van hun laatste sigaret met elkaar hebben besproken?

Afscheidsbrieven Alexander Schmorell & eventuele briefopdracht
Op deze website vind je onder andere de laatste brief van Alexander Schmorell waarin hij afscheid neemt van zijn moeder.

Van de andere leden van “die Weiße Rose” zijn geen afscheidsbrieven gevonden. Kies één van de overige leden en schrijf een afscheidsbrief in het Duits.

Lees meer informatie over online bijles Duits en online examentraining Duits.

Over auteur

• Tiffany Roggenthien
• 34 jaar
• Native-speaker
• Eerste graads docente Duits
° Werkzaam in het onderwijs sinds 2012; vmbo/havo/vwo zowel onder- als bovenbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *