Bovenbouw (klas 4 t/m 5) Examenjaar Vaardigheden

Schrijfvaardigheid – formele brief

Moet jij een zakelijke brief schrijven voor Duits en weet je nog niet helemaal hoe je dit moet aanpakken? Dan ben je hier op de juiste plek! Hieronder vind je tips en een strategisch trucje om je cijfer op te krikken.

Briefindeling
Hieronder vind je een document waarin de indeling van een zakelijke brief in het Duits wordt weergegeven.

Standaardzinnen
Handig om te leren!

Strategische truc

Bij een schoolexamen schrijfvaardigheid wordt een minimum en maximum aantal woorden genoemd. Daarnaast moet je ook altijd het aantal gebruikte woorden vermelden. Dit is niet voor niets, want met het totale aantal woorden wordt het foutenpercentage berekend. Met het foutenpercentage worden de punten voor de grammatica toegekend. Hoe meer woorden je gebruikt, hoe meer fouten je mag maken – het is best logisch. Let wel op dat je niet meer of minder dan 10% boven / onder het maximum / minimum van het aantal woorden gaat zitten. Dat gaat jou wel punten kosten!

Nou is het zo, dat je jezelf in een schoolexamen schrijfvaardigheid Duits (bijna) altijd moet voorstellen. Mijn tip is om dit uitgebreid en héél belangrijk: foutloos te doen. Dit kun je helemaal voorbereiden van tevoren. Wanneer je jezelf foutloos en uitgebreid voorstelt, bouw je dus eigenlijk een soort ‘buffer’ voor je fouten die je verderop misschien gaat maken. Zo wegen deze fouten minder zwaar. Best cool, toch? Je vindt hieronder een aantal zinnen die je kunt gebruiken bij je voorbereiding. Zie het als een buffet, kies wat jou aanspreekt en maak er een eigen verhaal van.

Voorbeeld jezelf voorstellen

Feedback of correctie nodig?

Vind je dit een lastig onderdeel en zou je feedback willen ontvangen over jouw schrijfvaardigheid? Dat kan binnen 12 uur! Kijk even hier.
Succes met de voorbereidingen op je zakelijke brief Duits!

Over auteur

• Tiffany Roggenthien
• 32 jaar
• Native-speaker
° Duits docente sinds 2012 op het voortgezet onderwijs vmbo/havo/vwo zowel onder- als bovenbouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.