Algemeen

Bijles Duits emigratie

In december ’22 / januari ’23 heb ik maar liefst 5 Nederlanders begeleid die zijn geëmigreerd, óf binnenkort zullen emigreren naar een Duitstalig land!

Hoe doe ik dat?
Afhankelijk van de situatie kijk ik naar de behoeften van de ‘student’. Gaat het om het behalen van het Goethe certificaat? Of wil de student puur oefenen met spreekvaardigheid, woordenschat opbouwen en zelfverzekerder Duits kunnen spreken?

Wanneer het Goethe certificaat het doel is, maak ik eerst een foutenanalyse van een door de student geschreven opdracht. Aan de hand hiervan gaan wij gericht aan het werk. Voor spreekvaardigheid geldt precies hetzelfde. Door 1 op 1 gericht aan het werk te zijn, meteen in te haken op onduidelijkheden of moeilijkheden en in overleg de ‘lessen’ te plannen, wordt er snel vooruitgang geboekt. Daarnaast zijn de lijntjes heel kort, ik ben snel en makkelijk bereikbaar voor alle vragen tussendoor.

Wanneer er geen certificaat behaald hoeft te worden, maar het puur gaat om het verbeteren van spreekvaardigheid en het opbouwen van zelfvertrouwen, gaan we heel anders te werk. Wij voeren een eerste gesprek in het Duits, zodat ik kan noteren waar de student op dit moment staat. Welke fouten maakt hij/zij? Hoe kunnen wij dit verbeteren? Ook hier is er geen sprake van kant-en-klare lessen, omdat iedereen uniek is natuurlijk. Wat gaat hij/zij doen? Werken in de bouw? Stage lopen in een ziekenhuis? Werken in een skiresort? Naast alle algemene dagelijkse situaties, houd ik dus zeker ook rekening met de (toekomstige) omgeving van de student. Door wekelijks te oefenen, groeit de woordenschat en tegelijkertijd het zelfvertrouwen.

Heb jij dezelfde plannen? Heb je een Goethe certificaat nodig of wil je gewoon spreekvaardigheid oefenen tijdens bijles Duits?

Lees meer informatie over online bijles Duits en online examentraining Duits.

Over auteur

• Tiffany Roggenthien
• 34 jaar
• Native-speaker
• Eerste graads docente Duits
° Werkzaam in het onderwijs sinds 2012; vmbo/havo/vwo zowel onder- als bovenbouw