Algemeen Bovenbouw (klas 4 t/m 5) Onderbouw (klas 1 t/m 3)

Waarom Duits leren?

Hoeveel mensen spreken Duits?
Wist je dat er in totaal ongeveer 130 miljoen mensen Duits als moedertaal of tweede taal spreken? Daarnaast hebben 289 miljoen mensen wereldwijd Duits als vreemde taal geleerd. Nederlands daarentegen wordt wereldwijd door ongeveer 23 miljoen mensen gesproken.

Economie Duitsland – Nederland
Na China en zelfs vóór de VS – Nederland speelt een centrale rol voor de Duitse economie. Dat is zelfs tijdens de coronapandemie niet veranderd. In Europa is Nederland de belangrijkste handelspartner van Duitsland, ook als je alleen naar de Duitse import kijkt. Met goederenleveringen ter waarde van 88 miljard euro is Nederland het belangrijkste Europese leveranciersland voor de Duitse economie. 
Daarnaast zijn er in Nederland wel 3400 Duitse dochterbedrijven gevestigd die op zoek zijn naar Nederlandse werknemers die goed Duits kunnen.

Studeren in Duitsland
Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland. Zo is er in Duitsland bijvoorbeeld geen collegegeld voor opleidingen aan openbare hogeronderwijsinstellingen (bij studies aan privé-universiteiten is dit anders). In plaats van collegegeld betaal je wel een zogenaamde semesterbijdrage, de Semesterbeitrag. Die ligt ergens tussen de 200 en 400 euro, afhankelijk van stad en Bundesland.
Samengevat: per jaar bespaar je in Duitsland gemiddeld 1.400 euro aan collegegeld in vergelijking met Nederland. 
Daarnaast heeft Duitsland een veel ruimer studieaanbod dan Nederland. Er bestaan dus allemaal opleidingen in Duitsland, die wij in Nederland helemaal niet kennen!

Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om Duits te leren. Ga je verhuizen naar een Duitstalig land? En heb je hulp nodig? Stuur mij gerust een berichtje, zodat wij een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen plannen, waarin wij bespreken wat jij nodig hebt om Duits te leren!

Klik hier voor meer info over online bijles Duits of online examentraining Duits.

Over auteur

• Tiffany Roggenthien
• 34 jaar
• Native-speaker
• Eerste graads docente Duits
° Werkzaam in het onderwijs sinds 2012; vmbo/havo/vwo zowel onder- als bovenbouw