Algemeen

Vernieuwing examenprogramma Duits

Wellicht heb je al gehoord dat er plannen zijn om het examenprogramma van het schoolvak Duits in de toekomst aan te passen. Wat deze plannen precies zijn en wanneer hier écht actie wordt ondernomen, is nog niet geheel duidelijk.

Wél weet ik, dat de focus meer op Duitse cultuur en geschiedenis wordt gelegd in plaats van op spreekvaardigheid. Cultuur en geschiedenis zijn belangrijke onderwerpen, begrijp mij alsjeblieft niet verkeerd, maar als ik zou mogen bepalen hoe een vreemde taal (laten we zeggen Duits) op school geleerd zou moeten worden, zou ik als doel opstellen dat de leerling na het bepalen van zijn/haar diploma daadwerkelijk de taal ook kan spreken.

Op dit moment is dit meestal niet het geval. De focus ligt in alle voor-examenjaren met name op het leren van grammatica. In het examenjaar flitsen de overige vaardigheden voorbij en wordt aan het einde vooral geoefend voor het CITO eindexamen.

Mijn mening hierover? Bekijk gerust onderstaand filmpje.

Waarom is het belangrijk om een taal te leren spreken?
Het leren spreken van een vreemde taal biedt talloze voordelen en is om meerdere redenen belangrijk:

 1. Communicatie: Taal is het belangrijkste middel van communicatie. Het spreken van een andere taal vergroot je mogelijkheden om met mensen van verschillende achtergronden en culturen te communiceren, waardoor je wereldwijde verbindingen kunt leggen.
 2. Cultuur en begrip: Taal is sterk verbonden met cultuur. Door een vreemde taal te leren, krijg je meer inzicht in de cultuur en denkwijzen van mensen die die taal spreken. Dit helpt bij het begrijpen en waarderen van diversiteit. Het leren spreken brengt jou dus al dichter bij de cultuur.
 3. Persoonlijke groei: Het leren van een nieuwe taal vergt doorzettingsvermogen en inzet, wat bijdraagt aan persoonlijke groei en zelfvertrouwen. Het helpt ook bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden zoals probleemoplossing en multitasking.
 4. Carrièremogelijkheden: In een wereldwijde economie waarin grenzen steeds meer vervagen, is kennis van vreemde talen een waardevolle troef op de arbeidsmarkt. Het kan deuren openen naar internationale carrièremogelijkheden.
 5. Reizen: Als je een andere taal spreekt, wordt reizen naar een land waar de betreffende taal wordt gesproken veel gemakkelijker en leuker. Je kunt gemakkelijker contact maken met de lokale bevolking, de cultuur beter begrijpen en je reiservaringen verrijken.
 6. Cognitieve voordelen: Taalvaardigheid heeft positieve effecten op het brein. Het verbetert het geheugen, de concentratie en het vermogen om informatie sneller te verwerken.
 7. Vergroten van kennis: Het leren van een vreemde taal kan je helpen om toegang te krijgen tot informatie en kennis die anders niet beschikbaar zou zijn in je moedertaal.
 8. Internationale samenwerking: Het spreken van elkaars taal bevordert begrip en samenwerking tussen landen en culturen, wat kan bijdragen aan vreedzame betrekkingen op mondiaal niveau.

Al met al kan het leren spreken van een vreemde taal je horizon verbreden, je persoonlijke en professionele leven verrijken en je helpen om beter verbonden te zijn met de wereld om je heen. Het is een waardevolle vaardigheid die je op vele manieren ten goede kan komen.

Welke vaardigheden zijn het belangrijkst bij het leren van een vreemde taal?
Bij het leren spreken van een vreemde taal zijn er verschillende vaardigheden die belangrijk zijn om te ontwikkelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste vaardigheden:

 1. Luistervaardigheid: Het vermogen om de gesproken taal te begrijpen wanneer anderen spreken. Luistervaardigheid is essentieel om te kunnen reageren in gesprekken en om je woordenschat en uitspraak te verbeteren.
 2. Woordenschat: Het leren van nieuwe woorden en hun betekenissen is cruciaal om in verschillende situaties te kunnen communiceren en je boodschap duidelijk over te brengen.
 3. Zelfvertrouwen: Het hebben van zelfvertrouwen is cruciaal bij het leren van een vreemde taal. Het moedigt je aan om te oefenen, fouten te maken en door te zetten, zelfs als het moeilijk is.
 4. Spreekvaardigheid: Het vermogen om zelfverzekerd te spreken en je gedachten en meningen effectief te uiten in de vreemde taal.
 5. Uitspraak: Het correct kunnen uitspreken van woorden en klanken is belangrijk om verstaanbaar te zijn en effectief te communiceren.
 6. Vloeiendheid: Het ontwikkelen van vloeiendheid in het spreken van de taal, zodat je zonder al te veel aarzelingen kunt communiceren en ideeën soepel kunt uitwisselen.
 7. Grammatica: Het begrijpen van de grammaticaregels van de taal helpt je om zinnen correct te construeren en begrijpelijke taal te gebruiken. Deze vaardigheid staat zeker niet bovenaan de lijst!
 8. Cultuurkennis: Het begrijpen van de cultuur van de taal die je leert, helpt je om je beter in te leven in de taal en om communicatie te begrijpen die gebaseerd is op culturele context.

Heb je interesse en wil je meer weten over mijn online bijles Duits of online examentraining Duits? Stuur gerust een berichtje!

Over auteur

• Tiffany Roggenthien
• 34 jaar
• Native-speaker
• Eerste graads docente Duits
° Werkzaam in het onderwijs sinds 2012; vmbo/havo/vwo zowel onder- als bovenbouw