Algemeen Examenjaar

Citeren en bronnenlijst volgens APA richtlijnen

Citeren en fraude
Citeren moet tegenwoordig allemaal volgens de APA richtlijnen. Opzich wel handig om dit een keer geoefend te hebben, gezien je op je vervolgstudie hiermee kapot wordt gegooid. In de tabel hieronder geef ik wat voorbeelden van APA citering.
Eerst nog even een stukje over fraude: let op met het knippen en plakken van info. Docenten zijn ook niet gek en hebben al snel door wanneer de tekst te professioneel is. Je mag best wat knippen en plakken, maar je moet gewoon verwijzen naar de bron, dan is er niets aan de hand. De meeste scholen geven meteen een 1 bij het ontdekken van fraude, dus pas alsjeblieft op met je verwijzingen.
Er zijn superveel verschillende richtlijnen van APA, ik heb hier de meest gebruikte even in een tabel gezet.

Citeren
Verwijzing tussen haakjesDe vogeltjes fluiten “in de zomer meer dan in de winter” (Jansen & Derksen, 2017, p. 233).
Narratieve verwijzingJansen en Derksen (2017) stellen dat “vogeltjes in de zomer meer fluiten dan in de winter” (p. 233).
Een bron zonder paginanummers citeren (bijv. YouTube)Hoewel vogeltjes in de winter ook vrolijk zijn: “in de zomer fluiten ze meer dan tijdens de wintermaanden” (Jansen en Derksen, 2018, 01:21).
Een bron zonder paginanummers citeren (bijv. website)Door de vogelspotters van Gelderland (https://www.vogelsgelderland.com) is het duidelijk geworden dat de vogeltjes in de zomer meer fluiten dan in de winter.
Literatuurlijst
BoekAchternaam, J. (2020). Titel van het boek: eventuele ondertitel. Uitgever.
TijdschriftartikelAchternaam, J. (2020). Titel van het artikel. Titel van het tijdschrift, p. 15
YouTube-videoAuteur. (2020, 24 augustus). Titel van de video YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=_link
Online krantenartikelAchternaam, J. (2020, 12 november). Titel van het krantenartikel Krant. https://www.krant.nl/nieuws/link/

Let erop dat alle verwijzingen in je literatuurlijst achterin je profielwerkstuk op alfabetische volgorde staan. Hier hoef je zelf niet bij na te denken, Word kan dit voor je doen. Hier staat precies aangegeven hoe je dit snel en eenvoudig kunt regelen.

Meer info over het profielwerkstuk incl. voorbeeld hoofd- en deelvragen vind je in het artikel Profielwerkstuk HAVO/VWO

Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij een bepaald onderdeel van je profielwerkstuk? Vind je het lastig om een onderwerp te kiezen, een hoofd- of deelvraag te bedenken? Moeite met een zakelijke schrijfstijl of het maken van een literatuurlijst? Ik heb ervaring bij het begeleiden van profielwerstukken op HAVO en VWO niveau en kan jou bij alle vragen omtrent het profielwerkstuk helpen! Stuur een whatsapp bericht en wij maken een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of ik jou de hulp kan bieden die jij nodig hebt!

Lees meer informatie over online bijles Duits en online examentraining Duits.

Over auteur

• Tiffany Roggenthien
• 34 jaar
• Native-speaker
• Eerste graads docente Duits
° Werkzaam in het onderwijs sinds 2012; vmbo/havo/vwo zowel onder- als bovenbouw