Examenjaar Examentraining

Markeren in examenteksten

Je docent Duits heeft jou dit waarschijnlijk al minstens 100x verteld: je moet écht een markeerstift gebruiken tijdens het lezen en maken van een eindexamen Duits. Hoezo is dit handig? Het gebruik van een markeerstift stimuleert jouw aandacht voor de inhoud van de tekst. Je leest intensiever en let op belangrijke woorden en tekstdelen. Daarnaast kun je uiteraard makkelijker belangrijke stukken tekst terug vinden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een vraag waarin eerst een citaat wordt gegeven en je over dit stuk verderop in de tekst informatie moet zien te vinden. Of erger: alle antwoordmogelijkheden zijn citaten.. Dan moet je toch écht een markeerstift hebben!

Maar voordat je je hele examen Duits een nieuwe kleur gaat geven, is het natuurlijk van groot belang om te weten wát je precies moet markeren.

  1. Dubbele punten (check onderstaande video voor meer uitleg)
  2. Signaalwoorden (meer info)
  3. Kernwoorden uit beweringen – zodat je precies weet waarop je je aandacht moet richten bij het lezen van de tekst – en uiteraard de kernwoorden in de tekst die in verband staan met de betreffende beweringen

Heb je nog vragen over het markeren van belangrijke onderdelen in een eindexamen Duits? Neem gerust contact met mij op.

Over auteur

• Tiffany Roggenthien
• 34 jaar
• Native-speaker
• Eerste graads docente Duits
° Werkzaam in het onderwijs sinds 2012; vmbo/havo/vwo zowel onder- als bovenbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *